Ezt az 5 dolgot érzed mielőtt meghalsz

A halál elkerülhetetlen, egy bizonyos ponton mindannyiunknak szembesülni kell vele. Számtalan betegség és kórállapot lehet a kiváltó tényezője, ugyanakkor a haldoklásnak is megvan a saját biológiája és tünetei. A halál előtti órák általában mindannyiunknál hasonlóan telnek. A következő tünetek közül, ha nem is mindegyiket, de legalább egyet mindenki tapasztal.

Halálhörgés

Egyszerűen mondva ez a tünet a nyelés diszfunkciója miatt van. Általában a nyelvünk a szájban megemelkedik, és a nyálat vagy a folyadékot visszafelé húzza.

A halál végső szakaszában ez a folyamat küzdelmes és erőtlen lesz. Lényegében a nyelv a nyálat hátrafelé mozdítja, mielőtt az gégefedőnek ideje lenne a légutak elzárására, a nyál a tüdőbe jut. Ez a hang tehát amiatt van, hogy a tüdő az hörgőkbe bejutó nyállal küzd.

Légszomj

Ez a tünet a nehézlégzés kellemetlen érzése. Ha van asztmád, akkor tudod, hogy milyen nehéz egy mély lélegzetet venni, amikor szükséged lenne rá, de nem megy.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a légszomj kellemetlen tünete annak oka, hogy az agy nem képes összehangolni az akaratát a tüdővel, amely már nem képes megfelelően engedelmeskedni.

Végső agitáció

Elfogadni, ami következik, soha nem könnyű, különösen akkor, ha tudatosul, hogy a vég következik. Néhányan tárt karokkal fogadják, talán azért, mert úgy érzik, hogy jó életet éltek és mindenből kijutott nekik. Azonban nem mindenki osztozik ebben a mentalitásban.

A terminális agitáció a személy lázadása azzal szemben, ami következik. A haldokló nem békésen eltávozik, hanem sír és sikoltozik, mintha megpróbál kijutni az ágyból, és elrohanni a következmények elől. A terminális agitáció egyéb tünetei a vizelet visszatartás zavara, légszomj és anyagcserezavarok.

A halál elfogadásának módja

Azt nem állítjuk, hogy a halált elfogadni könnyű, mert egyáltalán nem az. De vannak olyan módok, amelyek segíthetnek felkészülni rá. Az egyik mód, hogy emlékezzünk arra, hogy a halál az élet része. Senki sem él örökké, és lehet, hogy nem így terveztük, de sajnos ez megtörténik. Minél gyorsabban felismered ezt, annál könnyebb lesz mindenkinek körülötted. Ne töltsd a fennmaradó napokat aggodalommal. Ha lehetséges, töltsd a családoddal és barátaiddal, kihasználva az időt, amíg lehet.

Egy másik módja annak, hogy elfogadd a halált…

…,hogy elmondod a számodra legfontosabb embereknek a legfontosabb dolgokat, amiket szeretnél. Az egyik oka, hogy sokan félnek a haláltól, hogy elmulasztanak dolgokat, amiket kimondtak vagy megtettek volna. Ha nem vagy képes bizonyos dolgokat megtenni, tedd meg azt, hogy mindenkinek elmondasz mindent, amit tudnia kell. Ne hagyj kimondatlanul semmit.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *