5 testszag, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia, mert komoly betegséget jelez

A testszag sokat elárulhat egészségünkről. Valójában egyes működési zavarokat meglehetősen szokatlan szagok jellemeznek, amint azt egy friss svéd tanulmány megállapította. Ennek tudatában nem árt, ha ismerjük „illatunkat”, hogy kiderüljön, szenvedünk-e olyan egészségügyi problémától, amelyről nem tudunk.

Íme 5 meglehetősen gyakori testszag, amelyek súlyos egészségügyi problémákra utalhatnak:

Gyümölcsös lehelet – a cukorbetegség tünetei

A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az I-es típusú cukorbetegség dekompenzációja, és a krónikus szövődményekkel ellentétben a cukorbetegség órákon belül kialakul és életveszélyessé válik.

Amikor szervezetünk inzulinhiány miatt nem tud energiát nyerni a glükózból, elkezdi lebontani a zsírt. A zsírok lebomlása során ketontesteknek nevezett molekulák képződnek és halmozódnak fel a vérben és a vizeletben, így leheletünk gyümölcsös illatot kölcsönöz.

A DKA-t gyakran kísérik a cukorbetegség egyéb tünetei, például fáradtság, homályos látás vagy megmagyarázhatatlan fogyás, bár ezek a tünetek nem mindig jelentkeznek együtt, ami késlelteti a diagnózist és a kezelést.

Az American Diabetes Association szerint, ha bizonyos gyümölcsszagot észlel ezen tünetek bármelyikével, különösen fáradtsággal, szájszárazsággal, légszomjjal vagy hasi fájdalommal, a lehető leghamarabb keresse fel orvosát.

Büdös láb – Beriberi tünetei

Képtelen vagy megszabadulni a tornacipőid rossz szagától? A gombás fertőzések lehetnek a felelősek. Ha száraz lábakat, a lábujjak körüli bőr hámlást vagy bőrpírt és hólyagokat észlel, lábgombásodást tapasztalhat.

A lábszagot baktériumok és gombák kombinációja okozhatja, amelyek felfalják a láb szöveteit. Ha nem figyelünk erre a problémára, akkor az ujjak közötti bőr túl puhává, nedvessé válhat, ami megkönnyíti az esetleges baktériumok bejutását, és bonyolultabb helyzetet, a bőr lágyrészeinek bakteriális fertőzését idézi elő.

A probléma kezelésére ma már rendelkezésre állnak gombaellenes spray-k, és ha a gombás fertőzés két hét után is fennáll, keresse fel kezelőorvosát a pontosabb kezelés érdekében.

Erős székletszag – a laktóz intolerancia tünete

Ha a vékonybél nem termel elegendő laktázt, szervezetünk nem tudja megemészteni a laktózt, a tejtermékekben lévő cukrot.

Mivel nem tudjuk megemészteni, vékonybelünk közvetlenül a vastagbelünkbe szállítja a laktózt, ahol bélbaktériumaink segítségével fermentálódik. Ez nagyon rossz szagú széklethez, puffadáshoz és nagyon rossz szagú gázokhoz vezethet.

A laktóz intolerancia gyakori. Valójában az emberek 65%-ának vannak problémái a tejtermékek emésztésével, bár nem mindenki tapasztal gyomorgörcsöt, hányingert, hasmenést, hányást vagy fingást, és nagyon büdös székletet.

Ha egy kis tej elfogyasztása után kimegy a mosdóba, és azt veszi észre, hogy különösen rossz szagot érez, keresse fel orvosát. Képes lesz diagnosztizálni a problémát, és kizárni más bélproblémákat, például a Crohn-betegséget.

Erős vizeletszag – húgyúti fertőzés tünete

A húgyúti fertőzések meglehetősen csípős, szinte vegyszeres szagot okozhatnak. Azután fordul elő, hogy az E. coli, az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri, vér- és húgyúti fertőzés bejutott a vizeletbe és a húgycsőbe. Innentől a baktériumok elszaporodnak a hólyagban, fertőzést okozva.

A húgyúti fertőzések gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál, mivel a húgycsövük (a húgyhólyaghoz vezető járat) rövidebb. A férfiak azonban gyakran szenvednek húgyúti fertőzéstől, amikor valamilyen más probléma gátolja a hólyag kiürülését, így egy „egyszerű fertőzés” nagyobb problémát is rejthet, mint például a vesekő, a cukorbetegség vagy a prosztata megnagyobbodás.

Rossz lehelet – az alvási apnoe tünete

Ha a légzése elég erős reggel, még akkor is, ha rendszeresen mos fogat, alvási apnoéja lehet, amely állapot, amikor a légzés időnként leáll alvás közben.

Az alvási apnoe hangos horkolást okoz, mivel egész éjszaka a szánkon keresztül lélegzünk. Ettől kiszáradhat a szánk, ami a rossz lehelet egyik fő oka. Ha szájszárazságunk van, nagyobb valószínűséggel szaporodnak el a szagot okozó baktériumok.

Kérjen időpontot kezelőorvosához, ha kizárta a rossz lehelet egyéb lehetséges okait. Az alvási apnoét mielőbb diagnosztizálni és kezelni kell, mert ha hosszabb ideig fennáll, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szívproblémákkal járhat együtt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *